Mi történik a gyökérkezelés során?

Mi történik a gyökérkezelés során?

Sajnos az esetek többségében az emberek csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor a fogszuvasodás vagy a lyukas fog elviselhetetlen fájdalmat okoz számukra, és már megnehezíti a mindennapos életvitelüket. Az éles, szinte csillapíthatatlan fájdalom azt jelzi, hogy a fog olyan rossz állapotban van, hogy gyökérkezelésre szorul.

Röntgenfelvétel készítés, érzéstelenítés, fogfúrás

A szájsebészet Győr vonzáskörzetében is igénybe vehető, például a Dentys fogászaton, ahol a szakemberek többek között a gyökérkezelést is meg tudják csinálni. Ez lényegében egy konzerváló, fogmegtartó eljárás, ami lehetővé teszi, hogy a fog állapota ismét a régi legyen. A művelet minden esetben a szükséges röntgenfelvételek elkészítésével kezdődik, amiből a doktor meg tudja állapítani a probléma súlyosságát, illetve a fogbél formájáról, a gyökér elhelyezkedéséről és a fogsor, fogíny egyéb jellemzőiről is tisztább képet kap. Ez után következik a helyi érzéstelenítés, hogy a szájsebészeti beavatkozás teljes mértékben fájdalommentes legyen. Amikor a páciens már csak a zsibbadást érzi, akkor a fogorvos lyukat fúr a fogba, hogy kellőképpen hozzáférjen a beteg területhez.

Fogbél és idegszövet eltávolítás, gyökértömés

Mivel a kezelés nélküli fogszuvasodás, illetve a mély foglyukak kedveznek a kórokozók elszaporodásának, ezért a fogorvosnak el kell távolítania a fogbélt, illetve a sérült, elhalt idegszöveteket. Miután a területet alaposan megtisztította, elkészíti a gyökértömést, ami több szempontból is lényeges művelet. Egyrészt azért, mert így a fog továbbra is el tudja látni a funkcióját, másrészt pedig azért, mert nem tudnak kialakulni további fertőzések. A gyökérkezelés folyamatát végül a fog eredeti formájának, kinézetének a helyreállítása zárja.